Работно време

Понеделник до петък
08:00 - 20:00

Адрес

Ул. "Братя Миладинови" 104-108

Телефони

+359 878 605 441 - Гинекология
+359 878 605 443 - Стоматология

Специализирана клиника за аборт в София

Цена за аборт:

290 лева

Информация за аборта

Искате да узнаете нещо повече за това какво представлява аборта? Ние събрахме най-важната информация и отговорите на въпроси, които наши пациенти често задават. 

Какво точно е абортът?

Аборт по желание представлява хирургическа интервенция за преждевременно прекъсване на нежелана бременност. Според законите в Република България аборти се извършват в специализирани, оторизирани здравни заведения, каквото е МЦ „Д-р Домусчиеви“.

Кой има право да извършва процедурата?

Аборт имат право да извършват правоспособни лекари. Д-р Богдан Домусчиев е завършил Медицина с отлична диплома през 1989г. в Медицинска Академия – София. Той придобива специалност Акушерство и Гинекология след успешно полагане на Държавен изпит за специалност през 1995г. в Медицинска Академия – София.

На какви изисквания трябва да отговаря пациентът?

Аборт се извършва по желание на жени навършили 18 годишна възраст. При момичета под 18 години решение за аборт се взима от родител – настойник, което се удостоверява с лична карта.

Аборт по желание в Република България се извършва в срок на бременността до 12-тата гестационна седмица (седмицата от първия ден на последната редовна менструация). Прекъсване на бременността по медицински показания се извършва до 20-та тестационна седмица.

Какво да очакваме след процедурата аборт?

Абортът протича в няколко фази и основните оплаквания са кървене от гениталиите и болки ниско в корема. В зависимост от ситуацията кървенето може да е слабо или по-обилно. Добре е да се отбележе, че има много фактори, които могат да доведат до вагинално кървене без да са повод за тревога или да застрашават пациентката. Болката ниско в корема е друг симптом, но само и единствено, ако е ниско долу в корема и е по средата, над срамната кост. Болка, която е по-високо, отстрани и т.н. не е повод за притеснение за аборт. Разбира се, че всяко кървене и болка трябва да бъдат „разследвани“ от лекар и то навреме, т.е. не след ден, два, а в рамките на няколко часа.

Снимка от гинекологичен кабинет, медицински център "Д-р Домусчиеви"

Какво още трябва да знаете?

Абортът може да е спонтанен, т.е. не предизвикан от медицински процедури или медикаменти. Би могло и да е по желание.

Аборт по желание се извършва след настояване на пациентката за прекъсване на бременността по лични причини – социални, битови, финансови, неподходящ период в живота и т.н. Освен този тип аборт може да се извърши и аборт в следствие на медицински индикации. До последния вид се стига при наличие на тежки аномалии на плода или застрашаващи живота и здравето на бременната жена състояния – тежка преекламсия (усложнение на втората половина на бременността съпроводено с високо кръвно налягане, протеин в урината, отоци, нарушено зрение, сърдечни, чернодробни, бъбречни и мозъчни нарушения), тежък хиперемезис (ексцесивно повръщане по време на бременността), тежък диабет и т.н.

Такива усложнения се проявяват изключително рядко в днешно време благодарение на адекватните грижи за бременните и достъпните здравни услуги в България. 

Медицински център

Доктор Домусчиеви

Един от най-добрите медицински центрове за прекратяване на нежелана бременност.