Работно време

Понеделник до петък
08:00 - 20:00

Адрес

Ул. "Братя Миладинови" 104-108

Телефон

+359 878 605 441

Дентален кабинет

Стоматологични процедури

Какви процедури извършваме?

В кабинета се правят всички манипулации в обсега на общата стоматология, както и леки хирургични манипулации като екстракции (вадене на зъби).

Провежда се консервативно лечение на кариес и усложненията му- фотополимерни пломби от висококачествени материали и коренови лечения по стандартния метод на ендодонтско лечение- умъртвяване на зъби или лечение на усложнения след умъртвяване. Провежда се също и протетично лечение при необходимост, възстановяване с корони и мостове.

При спешност, когато пациентът е с оток или силна, нетърпима болка, се опитваме да откликнем незабавно и той да бъде приет по спешност по най-бързия начин.

Дейности

Протетична стоматология- металокерамични и циркониеви корони и мостове

Когато голяма част от зъба е разрушена вследствие на кариес, умъртвяване на зъба, фрактура или по някаква друга причина и не може надеждно да се възстанови с някакъв вид пломба, се налага обличане на зъба с коронка.

Коронките могат да бъдат изработени от различни видове съвременни материали в стоматологията-метало- керамика, цирконий и т.н. Ще получите на място коректна и професионална консултация, за да направите правилния избор с приоритетна грижа за вашето здраве, а не ползата за лекуващия зъболекар.

Дейности

Фотополимерни пломби

Днес изискванията за естетика са много високи във всяко отношение, затова и пломбите не правят изключение. Със съвременните материали и прецизно изпълнение от страна на зъболекар те са устойчиви във времето, задоволяващи напълно, както функцията, така и естетиката. Естетичните пломби на добър зъболекар не могат да се различат от естествените зъби.

Едно от най-важните условия за успех при възстановяванията след кариес е освен качествения фотополимер, начинът на възстановяване. Послойното нанасяне значително намалява несъвършенствата на всички материали за изграждане, а именно тяхното свиване. Така се предотвратява образуването на процеп между пломбата и зъба.

Възстановяването на анатомичните форми на зъба отнема повече време, но позволява правилното сдъвкване на храната и предотвратява задържането на храна между зъбите. Затова в денталния кабинет на д-р Домусчиева фотополимерът се нанася послойно.

Използването на керамични инлеи за обтуриране на зъб с кариес се налага при по- големи дефекти, при пациенти със специфични проблеми в оклузията(захапката), при изтриване на зъбите и т.н.

Дейности

Почистване на зъбен камък

Зъбният камък и плаката са натрупвания върху зъбите, които причиняват голям брой заболявания както на зъбите, така и на венците. Самият зъбен камък представлява плака, която не е премахната старателно от вас  и с времето се е втвърдила. Тя се състои от хранителни остатъци, бактерии и клетки на организма, които в контакт с венците причиняват заболявания като пародонтит (пародонтоза) и гингивит. Симптоми на тези заболявания са кървене на венците, подуване и зачервяване, както и лош дъх. Ако имате един от тези симптоми е добре да се обърнете за помощ към лекуващия ви зъболекар. В нашия кабинет за това ще се погрижим  старателно, както и да ви обясним причините, а и да се опитаме да предотвратим честото и обилно натрупване. Почистването се прави с ултразвуков апарат, чийто край се допира до зъба и посредством трептене с ултразвукова честота отстранява отлаганията по него. След това се полират зъбите.

Дейности

Обучение по орална хигиена за деца и възрастни

Въпреки програмите за профилактика на детския кариес, едно на всеки четири деца има поне един кариес преди навършване на 7 години. На 2-годишна възраст под ваше наблюдение и с вашите напътствия децата могат да бъдат оставяни сами да мият зъбите си. Малките пациенти и родителите им трябва да бъдат обучени от зъболекаря как правилно да ги почистват. Профилактиката е от съществено значение и при възрастните пациенти,които трябва да бъдат наблюдавани и обгрижени от личния си зъболекар да поддържат правилната хигиена.

Дейности

Силанизиране на детските постоянни зъби

Около шестгодишна възраст изникват първите молари на децата. С много тънък пласт от силант могат да бъдат запечатани малките ямки и фисурки по дъвкателната повърхност на моларите, ако има показания за това и са съвсем здрави. Това са зоните със значителен риск от развитие на кариес и запечатването им намалява вероятността от развитието му.

Cлучай с избелване на зъби и възстановяване с циркониеви корони на централните два зъба.

Дейности

Избелване на зъби

Избелването на зъби е козметична процедура, която има за цел да направи усмивката по-бяла и привлекателна. Избелването при д-р Домусчиева се извършва с изработване на индивидуални шини, предназначени за прилагане в домашни условия. В зависимост от желанието и удобството на пациента може да се изберат различни видове-за едночасово третиране с избелващия агент или нощно или дневно 6-8 часово третиране.

Дейности

Щитови възстановявания

Когато видимата част на зъба е силно разрушена или заплашена от счупване, но кореновата му част е запазена, е възможно изграждането на зъба с щифтови възстановявания. Това са вътрекоренови елементи, които осигуряват опора за бъдещи изкуствени коронки. Те се поставят в предварително запълнените канали на зъба.

Варианти за щифтови възстановявания:

1.Директно щифтово възстановяване-в канала се поставя фабричен щифт, около който се изгражда директно в устата пънче от пластичен материал в едно посещение в кабинета.

2. Индиректно (лято) щифтово възстановяване. Нарича се още пинлей. То може да е от метал (CrCo – хромкобалт, Au – злато) или от циркониев оксид.

Процедурата по изработването на пинлеи е по-сложна и многоетапна, но с тях могат да се спасят и изградят зъби, които дори изцяло за разрушени в коронковата си част, стига да имат здрав корен поне до нивото на венеца на зъба.

Cлучай на възстановяване на силно разрушен съб с пинлей и след това с металокерамична корона

Дейности

Лечение на силно фрактурирани живи зъби при травми и след абразия(изтриване)

Възстановяването на фрактурирани или силно разрушени зъби или след травма, когато може да се избегне умъртвяването на зъба и поставянето на корона, може да стане с поставяне на парапулпарни щифтове( за живи зъби) и фотополимерна пломба.

Дейности

Подвижни зъбни протези

Подвижни зъбни протези от твърда и еластична пластмаса, както и скелетирани- изработват се при голям брой извадени зъби (или всички), когато вече няма показания за друг вид възстановявания

Редовна дезинфекция

При нас има нулев шанс за разпространение на зараза, дори по време на пандемия. Приемат се здрави пациенти, провежда се стриктна дезинфекция и проветрeние.