Работно време

Понеделник до петък
08:00 - 20:00

Адрес

Ул. "Братя Миладинови" 104-108

Телефони

+359 878 605 441 - Гинекология
+359 878 605 443 - Стоматология

Стоматологични процедури

в нашия дентален кабинет

Какви процедури извършваме?

В стоматологичния кабинет се правят всички манипулации в обсега на общата стоматология, както и леки хирургични манипулации, като екстракции (вадене на зъби).

Провежда се консервативно лечение на кариес и усложненията му – фотополимерни пломби от висококачествени материали и коренови лечения по стандартния метод на ендодонтско лечение – умъртвяване на зъби или лечение на усложнения след умъртвяване. Провежда се също и протетично лечение при необходимост, възстановяване с корони и мостове.

При спешност, когато пациентът е с оток или силна, нетърпима болка, се опитваме да откликнем незабавно и той да бъде приет по спешност по най-бързия начин.

Стоматологични дейности

Протетична стоматология- металокерамични и циркониеви корони и мостове

Когато голяма част от зъба е разрушена вследствие на кариес, умъртвяване на зъба, фрактура или по някаква друга причина и не може надеждно да се възстанови с някакъв вид пломба, се налага обличане на зъба с коронка.

Коронките могат да бъдат изработени от различни видове съвременни материали в стоматологията-метало- керамика, цирконий и т.н. Ще получите на място коректна и професионална консултация, за да направите правилния избор с приоритетна грижа за вашето здраве, а не ползата за лекуващия зъболекар.

Стоматологични дейности

Фотополимерни пломби

Днес изискванията за естетика са много високи във всяко отношение, затова и пломбите не правят изключение. Със съвременните материали и прецизно изпълнение от страна на зъболекар те са устойчиви във времето, задоволяващи напълно, както функцията, така и естетиката. Естетичните пломби на добър зъболекар не могат да се различат от естествените зъби.

Едно от най-важните условия за успех при възстановяванията след кариес е освен качествения фотополимер, начинът на възстановяване. Послойното нанасяне значително намалява несъвършенствата на всички материали за изграждане, а именно тяхното свиване. Така се предотвратява образуването на процеп между пломбата и зъба.

Възстановяването на анатомичните форми на зъба отнема повече време, но позволява правилното сдъвкване на храната и предотвратява задържането на храна между зъбите. Затова в денталния кабинет на д-р Домусчиева фотополимерът се нанася послойно.

Използването на керамични инлеи за обтуриране на зъб с кариес се налага при по- големи дефекти, при пациенти със специфични проблеми в оклузията(захапката), при изтриване на зъбите и т.н.

Стоматологични дейности

Почистване на зъбен камък

Зъбният камък и плаката са натрупвания върху зъбите, които причиняват голям брой заболявания, както на зъбите, така и на венците. Самият зъбен камък представлява плака, която не е премахната старателно от вас  и с времето се е втвърдила. Тя се състои от хранителни остатъци, бактерии и клетки на организма, които в контакт с венците причиняват заболявания, като пародонтит (пародонтоза) и гингивит. Симптоми на тези заболявания са кървене на венците, подуване и зачервяване, както и лош дъх. Ако имате един от тези симптоми е добре да се обърнете за помощ към лекуващия ви зъболекар. В нашия кабинет за това ще се погрижим  старателно, както и да ви обясним причините, а и да се опитаме да предотвратим честото и обилно натрупване. Почистването се прави с ултразвуков апарат, чийто край се допира до зъба и посредством трептене с ултразвукова честота отстранява отлаганията по него. След това зъбите се полират.

Стоматологични дейности

Обучение по орална хигиена за деца и възрастни

Въпреки програмите за профилактика на детския кариес, едно на всеки четири деца има поне един кариес преди навършване на 7 години. На 2-годишна възраст под ваше наблюдение и с вашите напътствия децата могат да бъдат оставяни сами да мият зъбите си. Малките пациенти и родителите им трябва да бъдат обучени от зъболекаря, как правилно да ги почистват. Профилактиката е от съществено значение и при възрастните пациенти, които трябва да бъдат наблюдавани и обгрижени от личния си зъболекар да поддържат правилната хигиена.

Стоматологични дейности

Силанизиране на детските постоянни зъби

Около шестгодишна възраст изникват първите молари на децата. С много тънък пласт от силант могат да бъдат запечатани малките ямки и фисурки по дъвкателната повърхност на моларите, ако има показания за това и са съвсем здрави. Това са зоните със значителен риск от развитие на кариес и запечатването им намалява вероятността от развитието му.

Cлучай с избелване на зъби и възстановяване с циркониеви корони на централните два зъба.

Стоматологични дейности

Избелване на зъби

Избелването на зъби е козметична процедура, която има за цел да направи усмивката по-бяла и привлекателна. Избелването при д-р Домусчиева се извършва с изработване на индивидуални шини, предназначени за прилагане в домашни условия. В зависимост от желанието и удобството на пациента може да се изберат различни видове-за едночасово третиране с избелващия агент или нощно или дневно 6-8 часово третиране.

Стоматологични дейности

Щитови възстановявания

Когато видимата част на зъба е силно разрушена или заплашена от счупване, но кореновата му част е запазена, е възможно изграждането на зъба с щифтови възстановявания. Това са вътрекоренови елементи, които осигуряват опора за бъдещи изкуствени коронки. Те се поставят в предварително запълнените канали на зъба.

Варианти за щифтови възстановявания:

1.Директно щифтово възстановяване-в канала се поставя фабричен щифт, около който се изгражда директно в устата пънче от пластичен материал в едно посещение в кабинета.

2. Индиректно (лято) щифтово възстановяване. Нарича се още пинлей. То може да е от метал (CrCo – хромкобалт, Au – злато) или от циркониев оксид.

Процедурата по изработването на пинлеи е по-сложна и многоетапна, но с тях могат да се спасят и изградят зъби, които дори изцяло са разрушени в коронковата си част, стига да имат здрав корен поне до нивото на венеца на зъба.

Cлучай на възстановяване на силно разрушен зъб с пинлей и след това с металокерамична корона

Стоматологични дейности

Лечение на силно фрактурирани живи зъби при травми и след абразия (изтриване)

Възстановяването на фрактурирани или силно разрушени зъби или след травма, когато може да се избегне умъртвяването на зъба и поставянето на корона, може да стане с поставяне на парапулпарни щифтове (за живи зъби) и фотополимерна пломба.

Стоматологични дейности

Подвижни зъбни протези

Подвижни зъбни протези от твърда и еластична пластмаса, както и скелетирани – изработват се при голям брой извадени зъби (или всички), когато вече няма показания за друг вид възстановявания

Редовна дезинфекция

В нашия стоматологичен кабинет има нулев шанс за разпространение на зараза, дори по време на пандемия. Приемат се здрави пациенти, провежда се стриктна дезинфекция и проветрeние.